Első napok az óvodában

A családot mindenképpen megérinti, amikor a gyermek óvodába megy, s sok szülő számára egy jogosan fontos kérdés, hogy mi fog történni az első napokban, hetekben, lesznek-e akadályok a beilleszkedéssel, s hogy ezeket majd hogyan tudják közösen leküzdeni.

Első napok az óvodában. Sashegy Óvoda

„Másnak adom át a gyermekemet” érzés kicsit szívszorító lehet, ám ha szülőként tudatosítjuk, hogy a legerősebb kapocs továbbra is mi maradunk a gyermekünk életében, s hogy továbbra is a mi feladatunk, felelősségünk gyermekünk nevelése, kicsit oldhatja a bennünk lévő szorongást.

A Család és az Óvoda együttműködésének első próbája, ahogyan a szülőkkel együtt segítünk, hogy a gyermek megtalálja helyét az óvodában.

Az egyik legszebb óvónői feladat kiépíteni a szülőkben a bizalmat, amely fokozatosan alakul át barátsággá. Egy elfogadó, nyitott, empatikus óvónő nagyon sokat segít a szülőknek, s ezáltal a gyermeknek is az óvodai életbe való bekapcsolódásban.

A Sashegy Óvodában a szülők gyermekeikkel együtt ismerkednek az intézménnyel, együtt választanak jelet, a szülő az első napokban a gyermeke mellett tölti a napokat a csoportszobában. Ezekben a napokban az óvónőre hárul a feladat, hogy a szülővel közösen gondosan megtervezzék, a szülő hány órát tölt a csoportban, hol helyezkedik el, hogy jelenlétével segítse a kisgyermeke biztonságérzetét. Ebben a hasznos időszakban a szülő sok hasznos információval szolgálhat az óvónő számára a kicsi szokásaival kapcsolatosan (önállóság, társakhoz való viszony, kedvenc mese, játéka, dala, mi az, amivel meg lehet nyugtani, stb.)

A szülők kihasználhatják az Óvoda kávézóját és könyvtárát, hogy ott töltsék az időt, amikor már a kisgyermekük „kiengedi” őket a csoportszobából.

A gyermek jellemének és a szülő-gyermek kapcsolatnak a függvényében talán hasznos lehet, ha a kisgyermek eleinte csak 1-2 órát van az óvodában, majd a szülő pontosan a megígért időpontban érte jön. A szülő őszintesége és megbízható magatartása fontos eleme a zökkenőmentes beilleszkedésnek, sokat segít a szülői határozottság és nyugodtság a reggeli elbúcsúzásnál is.

Hasznos segítség lehet a kisgyermek otthoni kedvenc játéka, tárgya, ami az otthon biztonságát jelenti számára a szülő távozása után.

Az óvodai csoportba járó gyermekekre is fontos szerep hárul az új kisgyermek fogadásakor, az óvó néni őket is felkészíti az új társuk fogadására, és arra, hogyan segítsék az új kis barátjuk beilleszkedését.

Sok esetben az első napokat a kisgyermekek az óvó néni vagy a dadus ölében töltik, majd fokozatosan nő a bizalmuk a csoportszoba iránt, egyre tágul számukra a világ és az egész óvodában is biztonságban érzik magukat, már nyugodtan mennek le a tornaterembe vagy vendégségbe a másik csoporthoz.

Amennyiben a kicsi már az óvodában alszik, lehetőség van arra, hogy a gyermek saját alvási szokásai szerint aludhasson el. Nap mint nap tapasztlajuk, hogy az ebéd utáni meseolvasás, a kis éjjeli lámpa meghittsége és az óvó néni simogató szeretete mellett minden kisgyermek nyugodtan alszik el.

Az esetek többségében egy hét elteltével már a kisgyermek nyugodtan engedi el reggelenként a szüleit, s ha még legörbül a kis száj, akkor a dadus néni és az óvó néni mindent megtesznek azért, hogy a szülő nyugodt szívvel vágjon neki a napnak.

Óvónők